Aquesta notícia es va publicar originalment el 19/04/2024 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La nova gamma de productes amb petjada social de Coop-era es va presentar al pati del Palau Reial del Vinseum, a Vilafranca del Penedès. Es tracta d’una col·lecció de quatre vins produïts amb les varietats tradicionals penedesenques (xarel·lo, macabeu i parellada) i que ha estat possible gràcies a la col·laboració de quatre petits elaboradors del territori. Coop-era, per la seva part, és un projecte de facilitació del relleu agrari i d’inserció de col·lectius altament vulnerables mitjançant la gestió integral de terres de cultiu i aplicant criteris d’economia social i solidària.D’unes vinyes velles situades als municipis de Subirats i Vilafranca del Penedès, conreades per l’equip del projecte i collides manualment, en surt el raïm per a la producció d’aquesta col·lecció limitada de vins de mínima intervenció elaborats pels viticultors locals: Ivà Gallego, Joan Rubió i Àngels Margalef, María Barrena i Josep Tort, Anna Galofrè i Raimon Badell.
En total s’han produït 3.800 ampolles que són les que es posaran a la venda amb l’objectiu de donar un nou impuls al projecte social i fer-lo més autònom.
Revaloritzar el raïm i la feina feta al camp
La iniciativa sorgeix de la necessitat de revaloritzar el raïm i la feina feta al camp, amb la complicitat d’alguns petits productors de la zona amb els quals Coop-era col·labora al llarg de l’any realitzant tasques de serveis agraris.
L’etiqueta de la col·lecció ha estat creada per l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs, en col·laboració amb l’estudi creatiu Ladydissenyadora. Es tracta quatre etiquetes diferents, però unides i relacionades entre elles. El color de fons de cadascuna d’elles és diferent i en totes hi apareixen persones que es donen la mà per visibilitzar el concepte de cooperació i ajuda per assolir grans reptes.
Foto de família durant la presentació dels primers vins de Coop-era
En l’acte de presentació d’aquests quatre vins hi van intervenir els coordinadors del projecte Coop-era. Adrià Ramon i Christian Buono, juntament amb tots els professionals involucrats en aquesta iniciativa, que van explicarla seva participació i motivació en l’elaboració de la col·lecció.
Sota el lema «Vinyes velles, pagesia jove», el propòsit de la col·lecció és donar un impuls a Coop-era i, al mateix temps, recaptar fons per consolidar i donar continuïtat al projecte. Els vins es comercialitzaran en la modalitat de venda de proximitat directa, en fires del territori o contactant directament amb el projecte; i en la modalitat de venda de proximitat en circuit curt, a través de botigues i restauració de la zona. Des d'aquest 19 d’abril també es podran trobar en alguns dels establiments ja confirmats com ara Vinseum i Bodega Penedès, de Vilafranca del Penedès, i Celler Nulles de Barcelona.
Dues-centes persones des de 2019
Coop-era va néixer el 2019 en el marc d’un projecte Singular finançat per la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat. Des de la seva creació i fins al dia d’avui han passat pel projecte una quinzena de persones amb contractes de llarga durada i unes dues-centes persones més amb contractes de durada determinada segons pics de demanda (especialment durant l’època de verema, poda i pel Mercat del Préssec d’Ordal).
Actualment Coop-era gestiona un total de 12,5 hectàrees entre oliveres, vinya, horta i presseguers d’Ordal a l’entorn de la vegueria Penedès. Dels excedents de producció de les hortes del projecte, i amb la col·laboració de l’obrador social de la Fundació Espigoladors, les dues iniciatives lluiten conjuntament contra el malbaratament alimentari elaborant i comercialitzant cremes de verdures naturals i confitures originals amb producte de proximitat.
Coop-era és un projecte que forma part d’Actua SCCL, una cooperativa d’iniciativa social amb seu a Vilafranca del Penedès que treballa principalment amb infància i adolescència arreu de Catalunya.