Aquesta notícia es va publicar originalment el 13/10/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El tret de sortida de la tercera edició del Desnormalitza’t s'ha portat a terme aquest 6 d’octubre a Vilanova i la Geltrú. Cal Trajo ha acollit la presentació de la revista Aliment, una edició monogràfica de Crític centrada en la crisi alimentària que patim. El dia 27 d’octubre, la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú, acollirà una taula rodona al voltant del sector primari i la crisi de relleu que pateix. Per què gairebé no queden pescadors al nostre litoral? Per què van tancant tantes confraries? Per què els joves no volen ser pagesos? Quin paper hi juga i hauria de jugar l’administració pública per sostenir el sector? Sota el títol “Sector primari en crisi: si no hi ha relleu… Què?!” l’activitat tindrà dues parts diferenciades: una primera on una família de pescadors de Vilanova i la Geltrú mostrarà les arts de la pesca tradicional que encara conserven i apliquen en el seu dia a dia, i una segona part on es donarà la paraula a Adrià Ramón, corresponsable del projecte Coop-era que promou el relleu agrari a partir de la capacitació en tasques agràries de persones vulnerables; Licie Lafleur, directora de l’Acadèmia Rústika, una iniciativa nascuda a l’Alt Penedès que promou la formació d’excel·lència en els àmbits de coneixement clau per al futur del territori camperol; i un representant de la família pescadora que haurà fet la demostració de la primera part. La taula rodona estarà moderada per la periodista Ariadna Caballero.L’endemà, 28 d’octubre, el Desnormalitza’t arriba a La Cooperadora, a Igualada, per per respondre a la pregunta “Eco sí però, a quin preu?”. L’activitat comptarà amb la participació de Marc Talavera, doctor en Biologia i president del Col·lectiu Eixarcolant, amb seu a Jorba i una representant de la cooperativa L’Aresta moderarà un espai de reflexió al voltant de l’alimentació ‘eco’. Què significa? Què comporta per als petits productors tenir aquest segell? Quanta burocràcia hi ha darrere? Es parlarà, en definitiva, de proximitat i autoabastiment domèstic versus etiquetes i modes, d’aliments “reals” enfront de productes alimentaris.
Finalment, el 10 de novembre a la tarda el Desnormalitza’t es tancarà amb una xerrada i un taller que tindran lloc al Cinema Iris de la platja de Calafell. Hi participaran representants del col·lectiu Terra i Taula del Baix Penedès i mentre cuinen receptes tradicionals amb l’oli d’oliva com a fil conductor, aniran debatent sobre com escollim el que mengem, com la indústria ens aboca al malbaratament i com, progressivament, es va perdent el nostre patrimoni culinari. L’acte acabarà amb un tast de receptes elaborades amb productes locals a càrrec del mateix col·lectiu.
Promoció i difusió de l’ESS
Coopsetània, organitzadora i promotora del Desnormalitza’t, és l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt i Baix Penedès, Anoia i Garraf. Es tracta d’un dispositiu públic promogut per la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Té per objectiu promoure i incentivar l’economia social i solidària al territori, dinamitzar, multiplicar, estimular, assessorar i acompanyar la constitució de cooperatives i noves iniciatives econòmiques transformadores per crear ocupació estable i de qualitat, generar noves oportunitats i fomentar la intercooperació. Durant els seus primers cinc anys (2017-2022) Coopsetània ha acompanyat directament la constitució de 28 empreses cooperatives i entitats d’economia social i solidària que han acabat generant 174 llocs de treball.
L’Ateneu Cooperatiu Coopsetània és present a les quatre comarques que configuren la vegueria Penedès. La seu central és a Vilafranca del Penedès, però s’articula pel territori a través de diferents punts d’atenció a: El Vendrell, Calafell, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Sant Joan de Mediona i Igualada.