EN MOVIMENT | ATENEUS COOPERATIUS

Tret de sortida de la tercera edició del Desnormalitza't

Cal Trajo ha acollit la presentació de la revista Aliment, una edició monogràfica de Crític centrada en la crisi alimentària que patim

El cicle ha començat el 6 d'octubre a Vilanova i la Geltrú

“Mengem o se’ns mengen?” El Desnormalitza’t debat i reflexiona al voltant del sector agroalimentari en la seva tercera edició

| 13/10/2023 a les 12:59h
Arxivat a: En moviment, Ateneus cooperatius
Aquesta notícia es va publicar originalment el 13/10/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El tret de sortida de la tercera edició del Desnormalitza’t s'ha portat a terme aquest 6 d’octubre a Vilanova i la Geltrú. Cal Trajo ha acollit la presentació de la revista Aliment, una edició monogràfica de Crític centrada en la crisi alimentària que patim. El dia 27 d’octubre, la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú, acollirà una taula rodona al voltant del sector primari i la crisi de relleu que pateix. Per què gairebé no queden pescadors al nostre litoral? Per què van tancant tantes confraries? Per què els joves no volen ser pagesos? Quin paper hi juga i hauria de jugar l’administració pública per sostenir el sector? Sota el títol “Sector primari en crisi: si no hi ha relleu… Què?!” l’activitat tindrà dues parts diferenciades: una primera on una família de pescadors de Vilanova i la Geltrú mostrarà les arts de la pesca tradicional que encara conserven i apliquen en el seu dia a dia, i una segona part on es donarà la paraula a Adrià Ramón, corresponsable del projecte Coop-era que promou el relleu agrari a partir de la capacitació en tasques agràries de persones vulnerables; Licie Lafleur, directora de l’Acadèmia Rústika, una iniciativa nascuda a l’Alt Penedès que promou la formació d’excel·lència en els àmbits de coneixement clau per al futur del territori camperol; i un representant de la família pescadora que haurà fet la demostració de la primera part. La taula rodona estarà moderada per la periodista Ariadna Caballero.

L’endemà, 28 d’octubre, el Desnormalitza’t arriba a La Cooperadora, a Igualada, per per respondre a la pregunta “Eco sí però, a quin preu?”. L’activitat comptarà amb la participació de Marc Talavera, doctor en Biologia i president del Col·lectiu Eixarcolant, amb seu a Jorba i una representant de la cooperativa L’Aresta moderarà un espai de reflexió al voltant de l’alimentació ‘eco’. Què significa? Què comporta per als petits productors tenir aquest segell? Quanta burocràcia hi ha darrere? Es parlarà, en definitiva, de proximitat i autoabastiment domèstic versus etiquetes i modes, d’aliments “reals” enfront de productes alimentaris.

Finalment, el 10 de novembre a la tarda el Desnormalitza’t es tancarà amb una xerrada i un taller que tindran lloc al Cinema Iris de la platja de Calafell. Hi participaran representants del col·lectiu Terra i Taula del Baix Penedès i mentre cuinen receptes tradicionals amb l’oli d’oliva com a fil conductor, aniran debatent sobre com escollim el que mengem, com la indústria ens aboca al malbaratament i com, progressivament, es va perdent el nostre patrimoni culinari. L’acte acabarà amb un tast de receptes elaborades amb productes locals a càrrec del mateix col·lectiu.

Promoció i difusió de l’ESS
Coopsetània, organitzadora i promotora del Desnormalitza’t, és l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt i Baix Penedès, Anoia i Garraf. Es tracta d’un dispositiu públic promogut per la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Té per objectiu promoure i incentivar l’economia social i solidària al territori, dinamitzar, multiplicar, estimular, assessorar i acompanyar la constitució de cooperatives i noves iniciatives econòmiques transformadores per crear ocupació estable i de qualitat, generar noves oportunitats i fomentar la intercooperació. Durant els seus primers cinc anys (2017-2022) Coopsetània ha acompanyat directament la constitució de 28 empreses cooperatives i entitats d’economia social i solidària que han acabat generant 174 llocs de treball.

L’Ateneu Cooperatiu Coopsetània és present a les quatre comarques que configuren la vegueria Penedès. La seu central és a Vilafranca del Penedès, però s’articula pel territori a través de diferents punts d’atenció a: El Vendrell, Calafell, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Sant Joan de Mediona i Igualada.
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
La reflexió personal que ha inspirat aquesta col·lecció de quadres és l'agraïment com a motor de vida
La reflexió personal que ha inspirat aquesta col·lecció de quadres és l'agraïment com a motor de vida | Eva Freixa
El diumenge 22 de desembre, la músic Roser Cruells, sota el pseudònim Onam Kalea, exposa la seva obra de pintura en una mostra titulada «Gràcies» | Aquesta mostra única tindrà lloc de 10h a 20h al número 2 de la Plaça del Paradís, baixos dreta, a Vic
Activistes de la PAH i del Grup de Suport Mutu de Manlleu congregats davant de l'immoble del carrer Cavalleria per donar suport a la família afectada
Activistes de la PAH i del Grup de Suport Mutu de Manlleu congregats davant de l'immoble del carrer Cavalleria per donar suport a la família afectada | Ferran Domènech
Ferran Domènech
El desnonament de Manlleu s'ha pogut aturar gràcies a la presència d'activistes de la PAH i el Grup de Suport Mutu | Al de Vic no s'hauria presentat la comitiva judicial
Eva Vilaseca, recolzada en una de les naus de Can Batlló, a Barcelona
Eva Vilaseca, recolzada en una de les naus de Can Batlló, a Barcelona | Josep Comajoan Colomé
Josep Comajoan Colomé
Entrevista a Eva Vilaseca, una de les impulsores de l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial i co-coordinadora del llibre ‘Futurs (im)possibles’ | «Cal un moviment ecologista amb més força, que vagi més enllà de l'ecologisme i amb capacitat de generar propostes i defugir de l’ecologisme del no»