Aquesta notícia es va publicar originalment el 27/02/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
ElMobile Social Congress organitza, el 3 de març a l’auditori del Pati Manning, un cinefòrum amb la projecció del documental “E-life”, d’Edward Scott-Clarke, que tracta sobre els residus electrònics que s’envien des del Regne Unit a Ghana. Posteriorment, hi haurà un debat i comentari del film a càrrec de Robin Ingenthron, CEO de Good Point Recycling, una organització dels Estats Units que treballa el reciclatge i la reparació de productes electrònics.Un dels punts claus del MSC és empoderar a la ciutadania perquè pugui participar d’una tecnologia justa. Per això, dissabte dia 4 al matí, el pati del Convent Sant Agustí acollirà els tallers pràctics: Restart Party, per aprendre a reparar petits aparells elèctrics i electrònics; així com la Install party, sobre instal·lació de software i aplicacions lliures. A més, hi haurà jocs infantils sobre el consum responsable i l’exposició “El cicle de vida de l’electrònica”; una jornada lúdica amb música i cafè que posarà fi al MSC d’aquest 2023.
Visibilitzar les vulneracions de drets i les accions per minimitzar-les
El MSC 2023 s’ha presentat el dijous 23 de febrer a Barcelona, amb la participació de Claudia Bosch, responsable de la campanya d’Electrònica Justa de SETEM Catalunya, i David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona.
Claudia Bosch ha recordat que tot i trobar-nos en un món globalitzat, «estem molt lluny de conèixer la realitat de la producció dels nostres mòbils». D’aquí la necessitat d’esdeveniments com el Mobile Social Congress, on a part d’evidenciar les vulneracions de drets de la cadena de producció de l’electrònica, s’hi visibilitza la feina d’entitats i administracions per minimitzar aquests impactes.
En aquest sentit, ha indicat que l’impacte en l’extracció de determinats minerals els causa tant la indústria electrònica com la de la tecnologia associada a la transició energètica, com les associades a la tecnologia de l’energia fotovoltaica o el vehicle elèctric. «És molt important posar sobre la taula com s’estan extraient aquests minerals», ha recalcat.
Per la seva part, David Llistar ha partit de la realitat que si bé les legislacions dels països del Nord global són estrictes amb el respecte de drets laborals i ambientals, no sempre es té en compte «l’impacte de les externalitats» cap a països del Sud Global. Creu necessari «posar llum a la vulneració de drets i a les seves solucions», com es farà en el MSC. En aquest sentit, ha destacat la tasca que s’està fent des d’ajuntaments com el de Barcelona i altres administracions per intentar assegurar el respecte pels drets en totes les baules de la cadena.