Aquesta notícia es va publicar originalment el 01/02/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Berguedà compta des d’avui amb una nova cooperativa que dona resposta a la necessitat creixent del sector productor agroalimentari de la comarca. Es tracta de Coop Berguedà, la primera cooperativa agroalimentària de transport i comercialització de productes del primer sector a la Catalunya Central que formada per diversos productors de la zona, s’encarrega d’organitzar conjuntament el transport dels diferents productes per distribuir-los arreu de Catalunya. Aquests productes són Embotits Caus, de Puig-reig; vedella ecològica Salt del Colom, de l’Espunyola; xai i farines Cal Pauet, de l’Espunyola; porc, pollastre i ous de Cal Rovira, de Sagàs i iogurts de Delícies del Berguedà, de Cercs.Ho explica Eva Sánchez, directora de la Fundació Horitzó Berguedà, entitat impulsora del projecte: “Els diferents productors agroalimentaris del Berguedà fa temps que tenen la necessitat d’organitzar conjuntament el transport de mercaderies. Per això, la Fundació Horitzó Berguedà, entitat que també tenia aquesta necessitat amb l’empresa d’inserció Delícies del Berguedà, va tenir la idea de promoure la creació d’una empresa logística que permetés deixar de perdre vendes per manca de transport en fred a la vegada que reduís l’impacte mediambiental del transport de mercaderies aïllades per tal de donar resposta a aquesta necessitat creixent entre diferents productors”.
Amb aquest objectiu, des de la Fundació Horitzó Berguedà es va veure la possibilitat d’optar als Projectes Singulars del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, que persegueixen generar ocupació a través de la creació de nous projectes empresarials, noves línies de negoci, empreses i mercats, en el marc de l’economia social i cooperativa i aprofitant oportunitats estratègiques del propi sector d’activitat o del territori. Per això la Fundació Horitzó Berguedà va demanar aquesta subvenció i un cop concedida va contractar una persona que s’ocupés de constituir la cooperativa, que s’ha encarregat també de fer-ne el pla de viabilitat, contactar amb els productors i donar forma a l’entitat. Fins a dia d’avui per tant, la prova pilot d’aquesta cooperativa agroalimentària de transport i comercialització està liderada pel patronat de la Fundació Horitzó Berguedà i a partir del novembre, passa a mans de Coop Berguedà.
L’operativa logística ja fa dos mesos que està funcionant en fase de prova pilot amb mercaderies de socis productors. Actualment l’abast d’acció és de 14 comarques de Catalunya entre les quals, tota l’àrea metropolitana. Es transporta als llocs on actualment venen productes els socis de la cooperativa i les rutes s’han muntat en funció d’aquestes necessitats, tot i que la idea és anar-les adaptant a les necessitats de les noves cooperativistes. Ho explica Gerard Casanovas, soci productor de Pollastres Ecològics i membre del Consell Rector de la Cooperativa: “La creació de Coop Berguedà és un avanç fonamental en la millora de les oportunitats de desenvolupament del sector ja que ens permet optimitzar molt la feina: el repartiment conjunt permet reduir costos, recuperar clientela, fidelitzar l’actual i arribar a nova. Fem una valoració positiva d’aquests dos mesos i la mirada la tenim posada en fer créixer la cooperativa. Per tant, des d’aquí fem una crida al sector productor agroalimentari del Berguedà a sumar-se a Coop Berguedà per fer créixer l’àmbit d’actuació i poder fer arribar els productes del territori arreu de les comarques”.
Amb aquesta voluntat d’estendre el projecte al territori i sumar productors a la cooperativa, des de Coop Berguedà ja s’està preparant també la comercialització conjunta dels productes dels socis productors amb l’objectiu de crear un segell de referència de productes de la comarca del Berguedà: “La idea és posar en marxa la línia de servei comercial de la cooperativa de manera sòlida i amb garanties de desenvolupament propi i dels socis que ens som productors. Es tracta que Coop Berguedà comercialitzi productes agrícoles, ramaders i agroalimentaris dels seus socis donant solidesa a un mercat que té aquesta necessitat”, afirma Casanovas.
Una necessitat que ha trobat un bon encaix en el Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya, que va néixer a finals de 2016 amb l’objectiu de situar l’economia social i solidària com a motor de transformació del model econòmic i social, per avançar cap a una economia sostenible, centrada en les persones i arrelada al territori. Ho explica Alba Rojas, Coordinadora de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central: “Ens alegra molt veure com a la Catalunya Central segueix creixent el teixit cooperatiu i hi ha gent amb ganes de fer coses i de fer-les amb empenta i rigor. És temps de cooperar i no de competir i per tant, trobem engrescador el projecte que es presenta avui que neix per satisfer unes necessitats i que contribuirà a fer arribar productes agroalimentaris del territori a tot Catalunya. Hem seguit el creixement de Coop Berguedà de prop i el llegim com un projecte estratègic de la comarca i esperem que el Berguedà així ho vegi ja que Coop Berguedà és un un projecte comunitari molt potent”.
L’ecosistema de l’economia social a Catalunya està format actualment per més de 10.000 empreses i entitats, des de cooperatives a societats laborals, centres especials de treball, fundacions o associacions, entre d’altres. Dona feina a 180.000 persones i és present arreu del territori i en tots els sectors d’activitat.
El cooperativisme és la fórmula d’economia social amb més pes i tradició a Catalunya, ja que un 40% de les empreses són cooperatives. L’any 2021 hi havia 4.521 cooperatives, 182 més que l’any anterior. Hi treballen 45.417 persones (+3.5% d’increment interanual d’ocupació) i facturen de 4.500 milions d’euros (un 2,2% del PIB català).