Aquesta notícia es va publicar originalment el 28/03/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Hem de fer una transició energètica. Però estem davant d’una transició que no està exempta de debats: de quina transició energètica estem parlant? Qui es beneficia de la transició energètica que s’està posant en marxa? És possible fer una transició energètica sense una transició de model econòmic?La transició energètica té importants impactes socials i ambientals sobre el territori a casa nostra i a altres indrets del planeta. Qui ha d’assumir els impactes socials i ambientals d’aquesta transició energètica? Des de la ciutadania, tenim capacitat per incidir sobre com volem que sigui aquesta transició energètica? Existeixen alternatives per fer una transició energètica amb justícia social i ambiental, impulsada per la ciutadania organitzada i des de la sobirania energètica?
Amb aquestes jornades volem obrir un espai on posar aquestes qüestions a debat. A la primera taula rodona reflexionarem sobre els impactes de la transició energètica i com impulsar una transició energètica amb justícia social i ambiental. I a la segona, visiblitzarem les cooperatives energètiques com a alternativa per impulsar la transició energètica, des de l’organització local. Finalment, acabarem les jornades amb una obra de teatre documental que narra el cas de Sant Martí de Tous (Anoia), poble amenaçat per la construcció d’un macroparc solar i de les reaccions dels veïns i veïnes del poble.