SETEMBRE CULTURAL | LA TRAÇA

La Traça Cultural, un projecte intercooperatiu pel Pirineu

L’espai virtual de recursos i agenda farà de plataforma per enxarxar entitats, artistes i públic

Les llibreries cooperatives La Lluerna de Ripoll i El Refugi de la Seu volen promoure l’accés a la cultura al territori pirinenc

Carla Escarrà: «Els entorns rurals som proveïdors de recursos i abocadors de residus»

| 07/06/2023 a les 10:13h
Arxivat a: Setembre cultural, cultura transformadora, Pirineu, cultura, la traça
Equip de La Traça, format per les llibreries cooperatives La Lluerna i El Refugi
Equip de La Traça, format per les llibreries cooperatives La Lluerna i El Refugi | Anna Pujol Navarro
Aquesta notícia es va publicar originalment el 07/06/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les llibreries cooperatives La Lluerna de Ripoll i el Refugi de La Seu d’Urgell han presentat La Traça Cultural, un projecte intercooperatiu per l’accés a la cultura al Pirineu. El Konvent de Berga ha acollit la presentació de la iniciativa, que es basa en la creació i dinamització d’un espai virtual banc de recursos i agenda cultural que promou entitats i artistes del Pirineu, a la vegada que facilita una xarxa per tal que artistes d’arreu hi puguin fer diverses parades per fer més sostenible el viatge. 

La pàgina web és la plataforma principal, amb un mapatge amb fitxes tècniques, un apartat d’agenda on poder visualitzar les activitats i esdeveniments de totes les comarques del Pirineu en format unificat i un apartat d'itineraris culturals que mostraran «una sèrie de connexions preestablertes per enllaçar espais i entitats amb valors, continguts i equipaments semblants», segons Carla Escarrà, de La Lluerna.
 

Persones obrint la plataforma web durant la presentació al Konvent. Foto: Anna Pujol Navarro


En els darrers mesos, les dues llibreries han portat a terme diverses trobades amb agents culturals del territori i, la presentació del Konvent, coincidint amb la jornada 'Cultura arrelada i transformadora', ha estat el tret de sortida del web i ha comptat amb totes les treballadores de La Traça: Carla Escarrà i Marta Barceló per part de La Lluerna i Miquel Albero, Maria Giró i Pol Maese per part d’El Refugi. El 17 de juny, la iniciativa també formarà part de la fira FESS Rural, que se celebrarà a Sort. A les sis de la tarda, hi haurà un acte explicatiu del projecte.

Altaveu i circuit cultural
«Per nosaltres, La Traça és un camí a seguir, un objectiu, un pla ideat per a alguna cosa. També ens recorda la marca que deixa algú per allà on ha passat o l’habilitat que té algú per fer alguna cosa, la traça que hi té. És per això que vam triar aquest nom», continua Escarrà. Es tracta d’un projecte transformador en tant que pretén generar una alternativa al circuit cultural hegemònic instaurat, sobretot, a Barcelona i l’àrea metropolitana. D’aquesta manera, mitjançant el teixit cultural del Pirineu, La Traça aspira, per una banda, a ser l’altaveu de la cultura pirinenca: posant a disposició de les artistes del Pirineu el teixit d’espais culturals on podrien encaixar els seus treballs, i per l’altra, també persegueix l’objectiu de fer arribar al Pirineu el moviment cultural que per tendència es queda, sobretot, a la capital catalana, oferint un circuit cultural suficientment atractiu per fer de crida a la descentralització de la cultura d’arreu del país.

«El lligam amb la terra i la seva gent és no tan sols primordial sinó una condició sine qua non. Implicant als agents culturals d’arreu de les comarques pirinenques tenim la voluntat de que La Traça creixi, millori i evolucioni de la mà de tota la comunitat local implicada amb la cultura, i que ho faci entenent les seves necessitats i focalitzant-se en cobrir-les», afegeix Maria Giró, d’El Refugi. Malgrat l’especificitat geogràfica, la creació i evolució d’aquest projecte es prototiparà i se socialitzarà amb totes aquelles iniciatives que el trobin interessant per a la seva replicació arreu del territori.
 

Visualització del web al mòbil. Foto: Anna Pujol Navarro


La falta de coneixença i connexió entre iniciatives culturals existents al Pirineu i la manca de plataformes de promoció cultural són els punts de partida contextuals del projecte. «Per una banda, ens trobem que les artistes sovint no saben on adreçar- se, i per altra banda trobem una deficiència d’infraestructures i d’espais que provoca, usualment, que artistes no vulguin venir al Pirineu a presentar les seves obres o fins i tot que les que han nascut aquí hagin de marxar per poder accedir a circuits culturals professionals», conclouen Escarrà i Giró.

La Traça Cultural compta amb l’ajut del programa L’empenta de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, a la qual estan associades totes dues llibreries cooperatives. Es tracta d’una subvenció que dota econòmicament projectes d’intercooperació en l’àmbit cultural, entre d’altres. En aquest cas, serveix per donar un suport inicial i permetre que la iniciativa es pugui replicar en altres territoris.
 

Fulletó informatiu del projecte. Foto: Anna Pujol Navarro

Els pastors palestins a qui acompanyava Masmi amb els soldats israelians, poc abans de la detenció
Els pastors palestins a qui acompanyava Masmi amb els soldats israelians, poc abans de la detenció | Ariadna Masmitjà 'Masmi'
Josep Comajoan Colomé
Masmi va ser deixada en llibertat després de 10 hores de detenció i aquest diumenge ha de declarar davant d'un tribunal israelià | L'activista osonenca estava acompanyant uns pastors palestins per documentar les agressions i vulneracions del dret d'exèrcit i colons il·legals israelians vers la població local
La jornada es tancarà amb els concerts de la Sidral Brass Band i els All Foll Friki Folk
La jornada es tancarà amb els concerts de la Sidral Brass Band i els All Foll Friki Folk
Es fa aquest dissabte a Sant Joan de Mediona i hi haurà activitats , concerts i mostra de productes | Catalunya Ciutat Rural és un projecte d'intercooperació entre iniciatives de l'economia social i solidària, entitats i associacions del Penedès Nord i el Baix Anoia
Espectacle al Cantilafont, un dels festivals esmentats en les guies per les seves bones pràctiques
Espectacle al Cantilafont, un dels festivals esmentats en les guies per les seves bones pràctiques
Són dues iniciatives de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i el Teler Cooperatiu per acompanyar festivals i esdeveniments culturals a afrontar la crisi ecosocial amb propostes i criteris de l’economia social i solidària