Aquesta notícia es va publicar originalment el 26/04/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Muntanya de Llibres de Vic es va omplir dimarts passat per acollir la presentació d'Aliades, el nou llibre de la periodista Txell Feixas. Amb el subtítol «Les nenes de Xatila desafien les regles del joc», Aliades es basa en la història d'un equip de bàsquet de nenes i noies creat al camp de persones refugiades de Xatila, al sud de Beirut, al Líban. «Al meu anterior llibre ja esmentava aquesta història. De fet, a Dones valentes explicava moltes històries paral·leles amb relats individuals i punyents. En el cas d'Aliades és diferent: acompanyes la història, vas seguint-ne el fil, descobrint-ne tot l'entramat mentre vas veient les diverses cares de Xatila», explicava l'excorresponsal a Beirut per Catalunya Ràdio i TV3, que va ser testimoni dels primers passos de l’equip i una dècada més tard de la seva creació va tornar al camp.El llibre, publicat per l'editorial Ara Llibres, ja ha arribat a Xatila i algunes de les protagonistes l'han pogut llegir traduint l'ebook a l'anglès. «Volia que el llibre tornés al camp», destacava Feixas durant la presentació, i afegia que hi havia persones a Xatila com ara la Basma que es queixaven dels periodistes que «arriben, diuen s'estan a casa uns dies mentre agafen la informació i no tornen ni retornen part del seu treball al camp». Una de les protagonistes que ja ha pogut llegir Aliades és la Razan, la filla de la Basma i el Majdi, l'entrenador. Aquest pintor de façanes palestí va formar l'equip de bàsquet femení per apartar les nenes d’un destí dramàtic que sovint comença amb un matrimoni infantil i acaba en una espiral de maltractaments, drogues i crims d’honor.
La «cosa petita»
A la contraportada llegim que les protagonistes d’aquesta història han descobert que poden somiar si algú els explica que és possible i que poden ser les nenes que vulguin ser perquè, senzillament, hi tenen dret. «Amb l'equip de bàsquet tothom fa una evolució, tant les jugadores com els seus pares, que primer no les deixaven anar a jugar i van acabar acompanyant-les a l'aeroport perquè l'equip anés a Madrid. A més, i sobretot, hi ha tota una xarxa de dones aliades, com ara mares pilar com la Basma o les vídues que cusen compreses de tela clandestinament», matisava la periodista.
Moment de la presentació a la Muntanya de Llibres Foto: Núria Segura Insa
Durant els anys que ha treballat com a corresponsal a Beirut per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Txell Feixas ha cobert la guerra contra l'Estat Islàmic a l'Iraq, la caiguda del Califat des de Rojava, les Marxes pel Retorn a la Franja de Gaza o l'assalt al poder dels talibans a Afganistan. Tanmateix, Feixas és defensora del periodisme de la «cosa petita», tal com va explicar a l'entrevista publicada a Setembre pel seu primer llibre: «em va inspirar molt l'Svetlana Aleksiévitx, la premi Nobel del 2015, perquè ella deia potser ja ha passat el moment d'escriure sobre grans coses i s'ha d'escriure sobre la cosa petita. El sentiment, la sensació, el plor, el somriure, el silenci, no és incompatible amb el rigor, sinó que ho complementen».