En Moviment | Economia social i solidària

​L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central ha acompanyat un centenar de projectes l’últim any

Unes 2.500 persones han participat en les activitats organitzades per l’Ateneu durant l’últim any

La cooperativa de segon grau Osona Energia és un dels projectes que s’han acompanyat en la seva constitució

Primers estudis sobre cooperativisme a la UVic dedicats a l’economia social i solidària com a eina per l’enfortiment territorial

| 17/04/2023 a les 19:52h
Arxivat a: En moviment, Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, món cooperatiu, economia social, economia social i solidària, economia solidària, cooperatives, cooperativisme
Última assemblea d'entitats participants a l'Ateneu Cooperatiu, als Caus de Mura
Última assemblea d'entitats participants a l'Ateneu Cooperatiu, als Caus de Mura
Aquesta notícia es va publicar originalment el 17/04/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central va acompanyar 96 projectes d’economia social a les comarques centrals en el darrer any. Les iniciatives van des de cooperatives de serveis que agrupen persones professionals que fins al moment treballaven com a autònomes en diversos àmbits a cooperatives d’habitatge com La Raval, que s’ha consolidat durant l’últim any com a cooperativa d’habitatge generacional a Manresa.

A part del suport en la creació i consolidació d’una cooperativa o en la transformació d’una associació o empresa en cooperativa, l’Ateneu també ha ofert suport en altres àmbits com ara en l’obtenció d’ajuts i subvencions, la gestió econòmica i la legislació o la definició del model de negoci. Per exemple, pel que fa als acompanyaments a la consolidació i creixement de cooperatives existents, l’Ateneu ha donat suport a iniciatives com ara Artium Celler Cooperatiu d’Artés, al Bages, o pel que fa a cooperatives de nova creació, entre les que han estat acompanyades per l’Ateneu hi ha hagut L’Obradora de la Catalunya Central i la cooperativa de segon grau Osona Energia.

Interès per les comunitats energètiques i les cooperatives d’habitatge

Un 20% dels projectes acompanyats per l’Ateneu, que actua a les comarques del Bages, Berguedà, Moianès, Osona, Solsonès i Lluçanès, estan relacionats amb les comunitats energètiques locals i les cooperatives d’habitatge compartit. En aquest últim any, a causa d’aquest creixent interès, l’Ateneu ha volgut tenir aquestes dues temàtiques com a eixos de treball, juntament amb les de cures i de territori. S’han organitzat diverses trobades sectorials, com la d’habitatge cooperatiu, que va comptar amb una trentena de persones assistents. 

També tenint en compte les xifres totals anuals, en aquest darrer any hi ha hagut gairebé 2.500 persones participants en les activitats, gairebé mil més que l’any anterior. Pel que fa als sis anys d’existència de l’Ateneu, els acompanyaments totals ascendeixen a 456 i les cooperatives constituïdes s’apropen al centenar, ja que sumen 99.
 

Trobada d'entitats de l'economia social del sector agroalimentari al Soler de n'Hug de Prats de Lluçanès, organitzada per l'Ateneu Cooperatiu Foto: Anna Pujol Navarro


Agroalimentació i cultura

La posada en marxa dels cercles de treball agroalimentari i de cultura ha estat una de les grans novetats de l’últim any. Els cercles han acompanyat 13 i 20 projectes, respectivament, i han portat a terme 262 i 151 hores d’acompanyament. A més, entre totes les entitats de l’economia social que formen part de l’Ateneu s'han comptabilitzat un total de 57 nous llocs de treball i 13 constitucions de cooperatives. A la primera assemblea de l’any de l’Ateneu, que es va portar a terme a l’alberg cooperatiu Els Caus de Mura, es va treballar en la construcció d'escenaris de futur i l'elaboració de propostes per la transició ecosocial, i es va aprofundir en els àmbits del teixit comunitari, la incidència política, els ecosistemes i l’entorn natural i el teixit productiu. Per altra banda, es van dibuixar certs reptes per incloure en el pla de treball, per exemple la cocreació de política pública, la revalorització i priorització de feines essencials, el repoblament i reactivació rural, la corresponsabilitat alimentària, l’ecodependència i la cultura com a bé essencial.

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central és l’espai de trobada, aprenentatge i reflexió col·lectiva, cooperació i transformació social de les comarques centrals, que forma part de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius. Es tracta d’un total de 14 ateneus cooperatius, l’actuació dels quals s’emmarca en el Programa d’Economia Social de la Generalitat.
 

Estadístiques de l'activitat de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central durant l'últim any


Més de cent entitats de la Catalunya Central dins dels tres programes d’economia social

L’Espai Cal Sitges d’Artés va acollir a principis de març representants d’entitats de l’economia social, el cooperativisme, el tercer sector i les administracions públiques. Organitzada per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, la trobada va aplegar entitats que treballen en els tres programes d’economia social presents a les comarques centrals: Ateneu Cooperatiu, Comunalitats i Ocell de Foc. La suma dels tres plans aglutina més de cent entitats de l'economia social, el cooperativisme, el tercer sector i les administracions públiques del Bages, Berguedà, Lluçanès, Moianès, Osona i Solsonès.

Entre altres, hi van participar persones vinculades a Gedi, Sambucus, el CAE, l’Arada, Sudergintza, la Fera Ferotge, l’Associació de Veïnes i Veïns del Remei, Ampans, Osonament, Horitzó Berguedà i l’Ajuntament de Manresa, l’Ajuntament de Vic o el Consell Comarcal d’Osona com a administracions públiques.

La reunió va servir per compartir línies de treball conjunt i complementarietat amb els objectius de treballar en xarxa i incidir en l'impacte de l'economia social i els seus programes al territori. La compartició d’estratègies, l’intercanvi d’experiències i recursos i la focalització en certs públics van sorgir com algunes de les necessitats dels diversos projectes. Els programes reunits van ser l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, la Comunalitat Urbana de Manresa, la Comunalitat Urbana de Vic, Ocell de Foc Bages, Moianès i Solsonès i Ocell de Foc Osona i Berguedà.

Tots aquests programes, tot i tenir línies d'intervenció diferents, volen treballar per millorar la qualitat de vida de les persones, des de la promoció econòmica, el treball en entorns comunitaris o el combat a l’estigma de la salut mental en persones joves. La divulgació, la promoció dels valors cooperatius i el fet de posar les persones al centre de les intervencions són tres dels seus pilars.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
La reflexió personal que ha inspirat aquesta col·lecció de quadres és l'agraïment com a motor de vida
La reflexió personal que ha inspirat aquesta col·lecció de quadres és l'agraïment com a motor de vida | Eva Freixa
El diumenge 22 de desembre, la músic Roser Cruells, sota el pseudònim Onam Kalea, exposa la seva obra de pintura en una mostra titulada «Gràcies» | Aquesta mostra única tindrà lloc de 10h a 20h al número 2 de la Plaça del Paradís, baixos dreta, a Vic
Activistes de la PAH i del Grup de Suport Mutu de Manlleu congregats davant de l'immoble del carrer Cavalleria per donar suport a la família afectada
Activistes de la PAH i del Grup de Suport Mutu de Manlleu congregats davant de l'immoble del carrer Cavalleria per donar suport a la família afectada | Ferran Domènech
Ferran Domènech
El desnonament de Manlleu s'ha pogut aturar gràcies a la presència d'activistes de la PAH i el Grup de Suport Mutu | Al de Vic no s'hauria presentat la comitiva judicial
Eva Vilaseca, recolzada en una de les naus de Can Batlló, a Barcelona
Eva Vilaseca, recolzada en una de les naus de Can Batlló, a Barcelona | Josep Comajoan Colomé
Josep Comajoan Colomé
Entrevista a Eva Vilaseca, una de les impulsores de l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial i co-coordinadora del llibre ‘Futurs (im)possibles’ | «Cal un moviment ecologista amb més força, que vagi més enllà de l'ecologisme i amb capacitat de generar propostes i defugir de l’ecologisme del no»