En Moviment | Festival d'Arts al Carrer de Calldetenes

Muralistes de prestigi internacional al segon Festival d’Arts al Carrer de Calldetenes

La programació d’aquest any continua portant bona música, i incorpora la dansa, a més de companyies de circ premiades en l’àmbit nacional

Aquest any els murals els coordina l’artista plàstic Miles Elah

El gruix d’actes es concentra entre el 20 i el 23 d’abril

Un mural de Roc Blackblock recupera la memòria històrica de Calldetenes

| 12/03/2023 a les 21:01h
Arxivat a: Setembre cultural, art urbà, Festival d'Arts al Carrer de Calldetenes, FACC, música, dansa, circ, muralisme
Organitzadors i artistes, aquest diumenge a la presentació del festival, amb el mural que s'ha pintat a la plaça de la Roca de fons
Organitzadors i artistes, aquest diumenge a la presentació del festival, amb el mural que s'ha pintat a la plaça de la Roca de fons
Aquesta notícia es va publicar originalment el 12/03/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Després de l’èxit del primer Festival d’Arts al Carrer de Calldetenes (FACC), l’Assemblea de Joves i no tan Joves de Calldetenes La Pera ja té en marxa la segona edició. L’han arrencat aquest diumenge al migdia amb motiu de la presentació del programa d’aquesta segona edició i començant a pintar un primer mural a la plaça de la Roca, a càrrec de les artistes Sàlvia i Manel Catllà. La resta d’actes es concentraran la setmana de Sant Jordi, i més concretament del dijous 20 al diumenge 23 d’abril.

Una de les principals novetats és que aquest any l’artista plàstic Miles Elah durà la coordinació de les activitats d’art urbà, murals que s’aniran creant al llarg de la setmana en diferents parets del poble. Entre altres, es comptarà amb muralistes de prestigi internacional i, alhora de recorreguts ben diferents. Des de Pablo Astrain, Wedo, Kiwe, Marylou o Clara Teixidó a Vedell Vermell, Redorta, Elsa Pons o Anna Buxi, passant per l’avi Puigdesens i la seva neta Nuria o Big Tops, i a la Jam, Kazeki, Caneda, Soem, Dmac i Toniboy.

El Festival continua apostant per la interdisciplinarietat artística, tot incorporant aquest any la dansa en la programació, amb Mariel Ruelas, i la companya Si neva no venim, amb un espectacle de dansa d’improvisació. Així mateix, passaran per Calldetenes companyies de circ reconegudes com Bucraa circus, que ha fet gira internacional, i s’acabarà amb una fi de festa el dia de Sant Jordi amb D’Es Tro, companyia recentment premiada en l’àmbit nacional.
 

Presentació de la programació del Festival d'aquest any, mentre les artistes Sàlvia i Manel Catllà pintaven un mural a la plaça de la Roca


En l’àmbit musical, es comptarà amb el nou espectacle trencador de Las Rubias, però també artistes osonencs com Rostolls Salvatges, el rockabilly dels Six in Town, acústica gustosa de Gonandez i Ferzalez, la rumba de Joan Garriga & Madjid Fahem, els temacles que punxaran les PD Ruïnoses, i el ritme hiphopero de Resiliència, i la companyia del DJ Rutxo a la Jam.

Al bar del teatre hi haurà una exposició amb obres de l’artista calldetenenc Oriol Bigas i a Can Simeó, quadres dels alumnes de l’escola d’art.

Així mateix, hi haurà parades d’artesania durant tot el dissabte, amb la participació de la canalla del poble, que podrà descobrir els seus dots artístics amb el taller de grafits i malabars durant el dissabte al matí.

El Festival es finança en bona part amb la venda de samarretes i aportacions voluntàries, però amb la venda de menjar i beure que es podrà trobar en cada espai on hi hagi actes.

«Cultivem l'art», el lema d'aquest any

Més enllà de la programació, a la presentació que s’ha fet aquest diumenge des de La Pera s’ha posat en relleu que «el que l’any passat semblava una idea boja impossible de fer possible, ha seguit ben viva dins nostre empenyent-nos a seguir amb la voluntat de mantenir actiu i ben viu el nostre poble». 
 

Els horts del poble i l'expressió artística s'agermanen en el cartell d'aquest sota el lema «Cultivem l'art»


Aquest any ho fan amb el lema «Cultivem l’art», que ja s’insinua en el cartell d’aquesta segona edició del Festival, que té com a referent els horts del poble, «com a símbol que relaciona la terra fèrtil, on cultivar-hi, on veure néixer i créixer les llavors que decidim plantar-hi. I que llavors, neixen lliures i s’expressen segons el clima i l’entorn». Com les expressions artístiques, que es pensen, es senten, es paeixen, es treballen, es cuiden, i finalment, s’expressen. «Segueixen molts passos abans no són vistes», han dit des de La Pera.

L’organització, «més des de l’entusiasme que des de l’experiència», continua apostant per l'art i la cultura, ja que creuen fermament que «és des d’aquí que les ments són més lliures i que és per això que les expressions de l’art són tan diferents i tan riques entre elles». Previ a la presentació de la programació d'aquest any, s'ha fet un taller de malabars, disfresses i pallasses.
Ermen Llobet és enginyer expert en energies renovables.
Ermen Llobet és enginyer expert en energies renovables. | Sara Blázquez
Josep Comajoan Colomé
La cooperativa de segon grau Osona Energia va néixer per concentrar els recursos tècnics professionalitzats per donar suport a les comunitats energètiques | El projecte va començar l’any 2022 a Osona amb quatre cooperatives
 «Una xarxa relacional público-cooperativa-comunitària interessant és el més important que es pot deixar perquè això tingui continuïtat».
«Una xarxa relacional público-cooperativa-comunitària interessant és el més important que es pot deixar perquè això tingui continuïtat». | Sara Blázquez
Josep Comajoan Colomé
Entrevista la coordinadora de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central des de la seva creació, el 2016 | «Al final el cooperativisme és una manera d'entendre les relacions econòmiques des de la cobertura de les necessitats de les persones, i això es pot fer de moltes maneres diferent»
Taller de massatges autogestionat en un dels grups de criança de Vic
Taller de massatges autogestionat en un dels grups de criança de Vic | Cedida
Sara Blázquez Castells
El context actual fa que apareguin xarxes alternatives i iniciatives públic-comunitàries i associatives que es converteixen en espais d'intercanvi de coneixements, recursos i tasques de cura | La Comunalitat de Vic dona suport a diversos grups de criança autoorganitzats, oferint un espai per reunir-se, recursos organitzatius i formacions | La trobada entre mares pot ser molt empoderadora, però no hauria d'implicar reproduir la feminització de la responsabilitat sobre les cures