El Diacrític

Bon dia, Josep

«Però la realitat s’imposa: la mascareta és majoritària, encara, malgrat que avui ja no és obligatòria als espais exteriors. No en blasmo pas ningú. Però em fa tristesa»

«Suposo que algú en farà un bon estudi, d’aquests nostres comportaments. Del grau de por. Del grau de prudència. Del grau d’obediència. I algú en farà un ús immoral, de les conclusions, això és segur»

Retrobaments

| 28/06/2021 a les 19:48h
Especial: El Diacrític
Arxivat a: El Diacrític, covid-19, mascareta
Una nena va amb mascareta per un carrer de Barcelona amb la seva família
Una nena va amb mascareta per un carrer de Barcelona amb la seva família | Isaac Planella
Aquesta notícia es va publicar originalment el 28/06/2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Em pensava que el dissabte 26 de juny seria una explosió de somriures.
 
Surto de casa amb l’aire encara una mica fresquet, amb una sensació de llibertat potser il·lusòria: llibertat per respirar. Uns quants mesos enrere, escriure això hauria semblat ciència-ficció.
 
Em trobo de cara amb un home vellet que va a comprar el pa amb una bossa feta de ganxet: moltes hores de bossa. És un vell bonic. No somriu però té la pell molt colrada i la boca li fa un gest decidit. Gairebé veig la dona al pati, regant les flors ara que la calor encara no ha caigut aplanada damunt del poble... o rentant els plats de l’esmorzar a l’ombra de la cuina, que si no de seguida s’apilen i fan nosa per fer el dinar. 
 
- Josep? Ja has tornat?
 
O potser la dona ja no hi és i li’n queda només la bossa, feta amb pilanets de temps aturat. Aquelles passades de ganxet que ordenen el fil dels dies.
 
Però la realitat s’imposa: la mascareta és majoritària, encara, malgrat que avui ja no és obligatòria als espais exteriors.
 
No en blasmo pas ningú. Però em fa tristesa.
 
Hi ha mascaretes vermelles amb vestits vermells, negres amb vestits negres, de flors, de dibuixos. Jo la porto a la butxaca, rebregada i anodina, i em passo el matí posant-me-la i traient-me-la segons si entro o surto de les botigues.
 
Doncs això, només: que enyoro molt les cares senceres i em fa mal l’ànima d’anar pel món sense conèixer la gent o intentant endevinar si somriuen o no. Durant tants dies he pensat que era provisori, i avui semblen encara tan arrelats a la pell, aquests retalls de roba de colors... que és com si portéssim embenada l’alegria.
 
Suposo que algú en farà un bon estudi, d’aquests nostres comportaments. Del grau de por. Del grau de prudència. Del grau d’obediència. I algú en farà un ús immoral, de les conclusions, això és segur.
 
Torno a casa una mica decebuda. Perquè jo gairebé hauria engegat globus de colors al cel, avui, hauria fet una festa de ganyotes o de crits, de rialles dringadisses o de somriures amples.
 
Estenc la roba a poc a poc. Molta gent deu ser fora, és un dia quiet. S’acosta una garsa. Li veig la cua tornassolada i brillant just un moment, i després ja és només un  dibuix blanc i negre que es fon en l’aire.
 
De les vacunes ni en parlaré, penso.
 
Perquè he escoltat massa opinions apassionades, categòriques, de gent que ha llegit dos articles a la xarxa i n’ha obviat quatre que deien just el contrari.
 
La paraula té ressons antics, però és la justa: cal respecte. Fes el que vulguis, el que puguis, però no converteixis en arma feridora les incerteses. 
 
La llibertat individual acaba on comença la col·lectiva? Potser sí, però també es pot dir al revés.
 
Som tan efímers i fràgils, però ens pensem importants i intemporals: molt més que una garsa? Que una pedra? Que un pessic de núvol?
 
I torno a pensar en el vellet, que no ho deu ser gaire més que jo, i la bossa de comprar el pa, tan bonica. I el pa («Com sempre, Josep?») que fa una olor tèbia de dia estrenat. Li havia d’haver dit bon dia.

Contingut relacionat

Imatge il·lustrativa
Roser Iborra
17/06/2020
Imatge il·lustrativa
Joan Iborra
04/12/2020
Imatge il·lustrativa
Roser Iborra
01/12/2020
Imatge il·lustrativa
Roser Iborra
17/11/2020
Imatge il·lustrativa
Xènia Canal Calvo
16/11/2020
Moneda antiga de la Cooperativa Obrera Tarraconense, una de les que s'ha visitat en les rutes de Jornal.cat, Surtdecasa i Setembre
Moneda antiga de la Cooperativa Obrera Tarraconense, una de les que s'ha visitat en les rutes de Jornal.cat, Surtdecasa i Setembre | Àlex Espuny
El 26 de febrer se celebrarà l’acte de presentació, on s’exposaran iniciatives per a promoure un turisme sostenible | El Bloc4BCN acollirà el 26 de febrer l’acte sobre territori i turisme sostenible, que també comptarà amb un concert de la cantant aranesa Alidé Sans
Mastodon és l'alternativa lliure d'X, l'antiga Twitter, per la qual s'aposta des de la campanya #SomhiJuntes
Mastodon és l'alternativa lliure d'X, l'antiga Twitter, per la qual s'aposta des de la campanya #SomhiJuntes
Dies d'agost, editora de Setembre, s'afegeix a la campanya #SomhiJuntes on entitats de l'economia social i solidària fan el pas a la xarxa social Mastodon, alternativa lliure d'X, l'antiga Twitter | El pas es fa a Mastodon i no Bluesky perquè aquesta depèn d'una empresa de Silicon Valley i podria patir el mateix procés de degradació que Twitter
En el marc de l'exposició 3 mesos, 3 setmanes, 3 dies de Francesc Ruiz a ACVic, la Comunalitat de Vic va coorganitzar TRIPA
En el marc de l'exposició 3 mesos, 3 setmanes, 3 dies de Francesc Ruiz a ACVic, la Comunalitat de Vic va coorganitzar TRIPA | Albert Rivas
En el marc de l'exposició «3 mesos, 3 setmanes, 3 dies» de Francesc Ruiz a ACVic Centre d'Arts Contemporànies, la Comunalitat de Vic va coorganitzar TRIPA | Durant el recorregut es va comptar amb la intervenció i el punt de vista de la plataforma Per Una Plana Viva, el Grup de Defensa del Ter, Càrnies en Lluita, Osona Respira, la Fera Ferotge i l'autor de l'exposició