Aquesta notícia es va publicar originalment el 25/10/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La primera vaga a l’escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga està tenint un seguiment del 100% de la plantilla. De fet, l’empresa, a la vista del més que possible seguiment massiu de la vaga, a última hora d’ahir va comunicar que declarava festiva la jornada d’avui, segons han explicat fonts del comitè de vaga. De fet, segons les mateixes fonts, l’empresa ja va modificar a última hora els horaris del torn de la tarda del dimarts per assegurar que podria matar la totalitat dels porcs que els havien arribat durant el dia i que s’haurien hagut de sacrificar durant el torn del matí del dimecres. La jornada del dimarts a la tarda es va prolongar fins ben entrada la matinada. Segons han explicat alguns treballadors, se’ls va advertir que si quedaven porcs penjats a la cadena, aquests es perdrien i els en farien pagar el cost. A partir de les dotze de la nit, alguns treballadors van intentar convèncer als xofers dels últims camions que no entressin el bestiar, però al final ho van poder fer amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra.Durant tot avui s’han mantingut un centenar llarg de treballadors a les portes de l’escorxador, que han comptat amb el suport d’activistes de Càrnies en Lluita, i els sindicats CGT i COS. Els àpats s’han pogut fer gràcies a una donació de Càritas de Santa Eugènia de Berga. A falta de comitè d’empresa, l’interlocució amb l’empresa l’ha dut a terme el comitè de vaga. Una de les seves components, Mariela Salazar, lamentava aquest migdia que l’empresa no es presentés a la sessió de conciliació col·lectiva que va convocar el Departament de Treball a Barcelona. Els únics que hi van anar van ser els representants del comitè de vaga, però no els de Le Porc Gourmet ni de les anomenades falses cooperatives de les quals depenen laboralment la pràctica totalitat de treballadors de l’escorxador osonenc.
Ambient distés durant el migdia a l'exterior de Le Porc Gourmet Foto: Sara Blázquez
La declaració de jornada festiva que, segons el comitè de vaga, va decretar l’empresa ahir a última hora es va donar després que, segons les mateixes fonts, durant els últims dies s’hagués intentat comprometre als treballadors, reunint-los un a un, perquè no donessin suport a la vaga, esgrimint-los la il·legalitat que la relació mercantil que tenen amb les falses cooperatives suposés cap dret laboral, entre ells el de vaga. Una consideració que no comparteixen ni el comitè de vaga ni Càrnies en Lluita ni els dos sindicats que donen suport a la vaga. La convocatòria de vaga es va decidir en una concorreguda i tensa assemblea dimarts de la setmana passada, dia 17, on 245 dels 256 treballadors que van votar ho van fer a favor de l'aturada.
Les reivindicacions dels treballadors continuen sent les mateixes que s’han esgrimit els últims anys, com el reconeixement dels drets laborals malgrat la seva suposada condició de socis de les cooperatives, així com una millora en les retribucions i en les condicions de treball. Segons han explicat diversos treballadors en les últimes setmanes aquestes s’havien agreujat, amb un increment del ritme de la cadena que permetia produir més en menys estona i, per tant, per norma general, menys retribució. Aquest, de fet, hauria estat el detonant perquè s'incrementés el malestar durant les últimes setmanes entre la plantilla de Le Porc Gourmet, escorxador pertanyent al Grupo Jorge, amb seu a Saragossa. «La majoria cobren entre 700 i 900 euros al mes, quan el pis que estan pagant ja en val 500 o 600 en molts casos», lamenta Mark Marquaye, un altre dels portaveus del comitè de vaga de Le Porc Gourmet. «Som pitjors que esclaus, que no poden ni anar a pixar quan en tenim necessitat», afegia aquest migdia Marquaye. Altres treballadors lamentaven que no es paguessin les hores extres, habituals en l’empresa.
Mark Marquaye, un dels portaveus del comitè de vaga, explicant com està anant a la premsa Foto: Sara Blázquez
Treballadors de Le Porc Gourmet durant la roda de premsa que s'ha fet aquest migdia Foto: Sara Blázquez
Mariela Salazar, una de les portaveus del comitè de vaga, explicant com està anant a la premsa Foto: Sara Blázquez
Un dels treballadors mostrant la seva disconformitat amb les condicions laborals que treballen a Le Porc Gourmet Foto: Sara Blázquez
Ambient distès durant la vaga a Le Porc Gourmet Foto: Sara Blázquez